Фиданка Пауловния количества над 100бр.

Фиданка Пауловния количества над 100бр.
Фиданка Пауловния количества над 100бр. Фиданка Пауловния количества над 100бр. Фиданка Пауловния количества над 100бр. Фиданка Пауловния количества над 100бр. Фиданка Пауловния количества над 100бр.
Цена:
9.60лв.


с ДДС: 9.60лв.
Код на продукт: Пауловния
Бонус точки: 0
Наличност: В наличност
К-во:  Поръчай
   - ИЛИ -   
Този продукт има минимално к-во на поръчка 100

Описание

 

Какво e Пауловния ?

Пауловния е позната в Китай, Япония, Корея под името:  Дървото на Императрицата, Кири, Изумрудено дърво и се отглежда там от векове за десетки приложения. Висока оценка за дървото е дадена на държавно ниво - то е герб на министър – председателя на Япония.

Род Пауловния включва девет високо-адаптивни, бързорастящи вида с много ценна дървесина. За седем - осем години дървото достига 20-25 метра височина и диаметър 40 см. От едно такова дърво се добива до 1 куб.метър дървен материал с високо качество. В Китай се отглеждат масиви на обща площ 2,5 милиона хектара.

Дървесина

Дървесината на Пауловния е една от най-ценните и търсени на световния пазар. Използва се за строеж на къщи, в корабостроенето и самолетостроенето, за производство на мебели и изработка на фурнири, играчки, музикални инструменти и други. Тя е много лека, средното и тегло е от 208 до 282 кг. на кубичен метър. Дървесината на Пауловния е почти четири пъти по лека от тази на дъба (850 кг/м3) и наполовина от дървесината на бора (482 кг/м3). Задържа малко влага (до 10-12%). Светла е и поема добре боите (оцветители).

Изключително стабилна е, след изсушаване не се наблюдава усукване на дъските. Стойността на свиване от сурово до изсушено в пещ състояние е само 2,2% напречно и 4% по дължина. Устоява на усуквания, счупвания и деформации. Пауловния притежава едно от най високите съотношения между здравина и тегло сред дървесните видове. Модулът на скъсване на Пауловния МОR е 843 кг/м3. Структурата на дървесината е много фина, повърхността и копринено гладка, без дефекти(чепове). Водоустойчива е и има невероятен резонанс.

Биомаса

Освен в индустрията, Пауловния се използва за производство на пелети, брикети и дървен чипс - добив на биомаса от 6 до 8 тона на декар; ротация – 2 години; калоричност 4500 kcal/kg; не е необходимо презасаждане.

Биоетанол – добив на зелена биомаса до 6 тона от декар; ротация – 1 година; не е необходимо презасаждане.

Пелетите могат да се използват както за частно парно отопление на отделни сгради и апартаменти, така и за големи установки и електрически централи. Листата се използват много често за фураж на животните. Имат хранителна стойност близка до тази на люцерната.

Екология

Листата на този дървесен вид също са много ценни, размерите им достигат до 75 см. в диаметър и са най-добрите „фабрики” за кислород. Те поемат много големи количества въглероден диоксид и освобождават големи количества кислород, като по този начин пречистват стотици хиляди куб. метри въздух. Пауловнията абсорбира 10 пъти повече въглероден диоксид, от който и да е дървесен вид. Превръща в зелени полета пустеещи земи и райони. За рекултивация на сметища и унищожени от стопанска дейност терени. Укрепване на брегове на реки, борба с ерозията и др.

Дървото е едно от най-медоносните растения и цъфти след втората година в края на месец април – началото на месец май. Излкючително подходящо за декоративно засаждане, озеленяване, изграждане на ветрозащитни пояси и укрепване на корозирали терени.

Декорация

Бързият растеж на тези дървесни видове ги прави изключително подходящи за декорация на паркове и градини.

 

 

 

ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ЗАСАЖДАНЕ НА ФИДАНКИ

 1. Изкопавате дупка с размери: шоричина 60см. и дълбочина 80 см.
 2. Изкопаната пръст се връща обратно като се смесва с 5л. изгнил оборски тор, 3л. биотор от ЧКЧ  и 3л. вермикулит.
 3. Стъблото на фиданката е предварително отрязано на 5-10 см височина, подрязвате върховете на корените.
 4. Заривате фиданката като оставите 2-3 см. от стеблото над земята , уплътнявате и поливате с 10-20 литра вода

ОСНОВНИ НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ ДА ЗАСАДИТЕ ПАУЛОВНИЯ.


1.Почвата – Непретенциозна е към вида, стига да е пропусклива, и да се отводнява свободно. Дебелината на почвената покривка да е поне 1,5м. Камъните не са проблем, стига под дървото да няма скална плоча на по-високо ниво. Пауловния не понася кисели почви pH трябва да е над 5,5.

2.Водата – Пауловния не вирее при по-високи подпочвени води. Те трябва да са на ниво не по-високо от 1,5м. Нуждае се от около 20-30 л. вода, внесени с 1-2 поливки седмично. Поради мощната си коренова система бързо достига водоносни пластове и необходимостта от поливка, след втората година отпада.

3.Засаждане – След падането на листата е времето когато започва засаждането на дръвчета. На практика то може да се извършва през цялата зима, стига земята да не е замръзнала, да няма сняг и кал. Ако фиданките се съхраняват на хладно и тъмно място, могат да се засаждат до края на месец Май.

 

 

Уникални характеристики на дървения материал от пауловния

 • Ниско тегло: относителна плътност при сушене: 0.17 - 0.37
 • Много лесно сушене и по-малко дефекти при сушене
 • Висока стабилност във влажна среда след като се изсуши (т.е. много ниска/бавна абсорбация на влага)
 • Висока издръжливост/устойчивост на гниене в условия без досег със земята
 • Висока устойчивост на запалване: температура на запалване: прибл. 425°C (ср.мека дървесина 257°C, ср.твърда дървесина 233°C)
 • Висока устойчивост на абразивно износване: бавно износване от пясък/почва
 • Меко, но има сила
  • Ниска компресия|| сила на структурата: 2,800- 3,600 psi
  • Добра разтегливост || сила на структурата: 5,300 - 8,500 psi
  • Loblolly бор: 8,060 - 10,670 psi
  • Източен W. бор: 10,600 psi
 • Отлични звукови качества и поглъщане на звука, по-малко влияещи се от промени на времето
  • Изключителен материал за направа на висококачествени музикални инструменти
 • Газопропускливост: 75 - 885
  • Loblolly бор: 62%
  • Aspen: 73%
  • Жълта топола: 71%
 • Коефициент на топлопроводимост (10% MC)
 •  Качества на гъвкавост на видове с ниско тегло (на 12% MC)

 

 

Видове пауловния

 

Често задаван въпрос е „ Какви фиданки пауловния да поръчаме? Елонгата (Elongata), Томентоза (Tomentosa), Фортунай (Fortunei), Каталапафолиа (Catalapafolia), или Шанг Тонг (Shan-tong)? „ Отговорът ни е „зависи”. Истината е, че има разлика между видовете, но не е голяма. Най-голямата разлика е в издръжливостта на студено време. Tomentosa е най-много, а  fortunei най-малко издръжливия вид. Catalpafolia и elongata са някъде по средата. А като общ външен вид, дърветата не са много различни. Най-лесно е да се различат, когато са в средата на цъфтежа си.

Paulownia Elongata

Има издръжливост в зони 9 до може би 6 (hardiness zone – Wikipedia – има карта на зоните); белият цвят в момента е вероятно най-популярният. В Китай, то е избор на производителите на агро-горски култури, където зимната пшеница се сади между редовете дървета. Това се прави, тъй като корените растат обикновено повече вертикално отколкото хоризонтално. В САЩ се отглежда от производители, които искат бърз растеж и бърза възвръщаемост на парите. То е добър избор за тези пазари, където има нужда от по-бърз растеж от този на Tomentosa и има по-дълъг сезон на израстване.

Paulownia Fortunei

Издръжливост в зона 10. Отлично дърво за дървен материал, но не е много популярно в България, поради неиздръжливостта си на студ.

Paulownia Tomentosa

Издръжливост в зони от 6 вероятно до 5, виолетов цвят. Този вид е най-издръжлив на студено време и в САЩ се отглежда в райони чак до Пенсилвания и Мериленд. До сега той е най-популярният вид в САЩ. Той дава начало на този бизнес през далечниата 1970 година, когато японският пазар вдига цената до 5000 долара за 300м летви. Това е добър избор за тези пазари, където ви трябва бавен растеж, т.е. по-студен климат с по-кратък сезон на израстване. Това е един от най – подходящите видове за засаждане в България.

Paulownia Catalpafolia

Издръжливост в зона 6; много светлолилав цвят. Този вид е различен и вирее в източен Тенеси. Някои биолози твърдят, че това не е отделен вид, а естествена кръстоска между Tomentosa и Elongatа. Можем да се съгласим, тъй като цветът му не е нито лилав, нито бял, а някъде по средата! Този вид добавя повече видово разнообразие на вашата плантация. Би трябвало да расте добре там, където растат Tomentosa и Elongata.

 

Shang-tong Paulownia

От Г-н Xia

„Издръжливост в зона 5б. Shan-tong Paulownia е резултат от 11 годишно изкуствено развъждане в Китай, свързано с Горския Отдел  Shan xi. Този вид е хибридна Пауловния от кръстосване на Paulownia Tomentosa с  “Бяла Paulownia”. Целите на програмата за развъждане бяха 1. по-бърз растеж 2. по-висока издръжливост на болести 3. по-голяма издръжливост на суша и 4. по-високо качество на дървения материал при сравнение с другите познати видове Пауловния. Shan-tong Paulownia е най-добрият вид Пауловния в момента в Китай. При идеални условия, растеж може да се очаква 30+см в диаметър, с височина от 6 до 10 метра за 6-8 години. Първоначалната гъстота на засаждане трябва да бъде 3-4 метра. Shan-tong е най-добре да се сади в райони с географска ширина до 40º. Валежите трябва да са поне 50см годишно. Може да издържа на температури от -20º до +42ºС , което го прави много подходящо за засаждане в България.

 

Като заключение можем да кажем, че най – подходящите видове Пауловния за България са Томентоза и Шанг Тонг.

Коментари (0)

Напишете ревю

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML is not translated!

Оценка: Лош            Добър

Въведете кода в полето отдолу: